Tilburg en Groen Ontwikkelfonds Brabant bundelen krachten
Het kan soms raar lopen. De Gemeente Tilburg was eigenaar van een stuk grond dat precies tussen twee percelen van de provincie/Groen Ontwikkelfonds Brabant ligt, in het natuurgebied Benedictus. Niet binnen de eigen stadsgrenzen, maar gelegen in de gemeente Oisterwijk. Rentmeester Anneke van de Velde van de gemeente Tilburg schakelde Groen Ontwikkelfonds Brabant in bij de verkoop van deze grond. De aangeboden percelen zijn inmiddels gegund aan Stichting Duurzaamheidsvallei. Een terugblik op een succesvolle samenwerking.
“We zijn ooit min of meer toevallig in het bezit gekomen van de grond,” vertelt Anneke van de Velde. “Het perceel was onderdeel van een ruilovereenkomst. De ontwikkeling naar natuur is een aanvulling op de Ecologische Verbindingszone Voorste Stroom in Moerenburg.”
De samenwerking met Groen Ontwikkelfonds Brabant lag eigenlijk voor de hand, legt Anneke uit: “Het perceel ligt binnen het NNB en grenst bovendien aan drie percelen van de Provincie. In overleg met Groen Ontwikkelfonds Brabant en Stichting Duurzaamheidsvallei als trekker van dit gebied hebben we eerst de percelen ingericht. Vervolgens was het logisch om de gronden in één procedure en onder dezelfde voorwaarden te verkopen. Groen Ontwikkelfonds Brabant heeft veel ervaring met de openbare verkoop van percelen natuurgrond. Vandaar dat zij de procedure hebben verzorgd. In goed overleg hebben we gezamenlijke kwalitatieve verplichtingen opgesteld met daarin de afspraken over de duurzame instandhouding van de natuurkwaliteit en de prijs bepaald. Het hele proces is naar ieders tevredenheid eigenlijk heel soepel verlopen.”
Karel Haan:
‘We kunnen samen meer kwaliteit leveren’
Ook voor Groen Ontwikkelfonds Brabant was de samenwerking een positieve ervaring, die smaakt naar meer. Karel Haan, coördinator verkoop natuurgrond van Groen Ontwikkelfonds Brabant, licht toe: “We waren al betrokken bij de inrichting en waardering van de natuurgrond van de gemeente Tilburg. Door deze eerdere samenwerking leer je elkaar én de situatie ter plekke goed kennen. Door die kennis te delen en samen op te trekken kunnen we meer kwaliteit leveren en efficiënter werken. Ik verwacht dan ook dat we in de toekomst vaker namens andere partijen in een gebied natuurgrond zullen verkopen. We beschikken over het juiste netwerk én we hebben inmiddels veel kennis en ervaring opgedaan in het openbaar en transparant verkopen van natuurgrond en, misschien wel het allerbelangrijkste, het vastleggen van afspraken voor de duurzame instandhouding van de natuurkwaliteit. En daar is het uiteindelijk om te doen.”