Optimussen
Column Mary Fiers — Ik hou van de herfst. Het seizoen waarin de natuur zich tooit in prachtige kleuren. De mooiste tijd van het jaar om door het bos te wandelen. Maar niet iedereen deelt die liefde. Voor veel mensen is de herfst het seizoen van vallende blaadjes, kortere dagen en regenbuien – een tijd die somber stemt. Daarom is het tijd voor een optimistische noot!
Afgelopen donderdag woonde ik de bijeenkomst “Natuur in eigen hand” bij. Meer dan 100 natuurliefhebbers verzamelden zich, vol plannen om Brabant natuurlijker te maken. Sommigen met doorontwikkelde ideeën, anderen met nog prille concepten. Wat me vooral raakte was de enorme betrokkenheid en liefde van al die Brabanders voor hun omgeving. Het enthousiasme in de zaal was bijna tastbaar. Maar liefst 30 inzendingen deden mee voor de prijzen van 5.000 euro. Eén plan ontroerde me bijzonder.
Het Biodiversiteitsteam Goirle-Riel had een plan om het leefgebied van de ringmus te verbeteren. Deze vogel heeft het zwaar. In de afgelopen decennia is de populatie meer dan gehalveerd. Mussen leven al eeuwen dicht bij mensen en zijn daarom misschien wel één van de meest geliefde en talrijke vogels van ons land. Vroeger broedden ze onder daken en vonden ze voedsel op de akkers. Maar met de verstedelijking is ons landschap veranderd en moderne huizen bieden geen plek meer voor de mus.
Het raakte me om te zien hoe een groep mensen zich inzet voor zo’n klein, bijna onopvallend vogeltje dat steeds zeldzamer wordt. En ik ben niet de enige die onder de indruk is van de mus. Tijdens het schrijven van deze column ontdekte ik dat 2024 is uitgeroepen tot het “Jaar van de Huismus” door Sovon en Vogelbescherming. Elk jaar kiezen zij een vogel die extra aandacht verdient, en dit jaar valt die eer dus terecht te beurt aan de huismus.
Wil je meer weten over het herkennen, broedgedrag, leefwijze en leefgebied van de mus? Vogelbescherming biedt voor €2,50 deze online cursus over de Huismus. Of neem een kijkje op de website van Stichting De Mussentoevlucht waar je ontdekt wat je zelf kunt doen om de huismus in jouw omgeving te helpen.
Wil jij ook aan de slag met groene initiatieven in jouw omgeving? Volgend jaar organiseren we, samen met de provincie Noord-Brabant, IVN Natuureducatie Brabant, het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap en de Brabantse Milieufederatie, weer zo’n bijeenkomst. Maar zolang hoef je niet te wachten! Heb je nu al vragen over natuurprojecten of ondernemen met natuur? De adviseurs van de Werkeenheid Natuurnetwerk Brabant staan voor je klaar. Samen met jou kijken zij hoe haalbaar jouw plannen zijn en of we kunnen helpen om jouw groene droom werkelijkheid te laten worden.
Veel plezier!