Pagina delen
Ook West-Brabant draagt bij aan realisatie Natuurnetwerk Brabant
Na de vijf grootste Brabantse steden (Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg) en de regio Midden-Brabant is nu ook West-Brabant bereid een substantiële bijdrage te leveren aan het realiseren van een robuust en aaneengesloten natuurnetwerk in Brabant.
De samenwerkende partners in West-Brabant hebben afgelopen maandag hun bidbook ‘Groene troefkaart klimaatadaptie’ overhandigd aan gedeputeerde Johan van den Hout. Zij willen in de komende tien jaar minimaal 115 hectare nieuwe natuur en 40 kilometer aan ecologische verbindingszones aanleggen. Om het bod in de volle omvang te kunnen realiseren is een bedrag van ruim 14 miljoen euro nodig. De regio West-Brabant gaat voor een aanzienlijk deel van dat bedrag een beroep doen op de investeringsregeling van Groen Ontwikkelfonds Brabant.
In de regio West-Brabant werken de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen, Moerdijk, Geertruidenberg, Drimmelen, Aalburg, Werkendam en Woudrichem samen. Ook LandStad de Baronie, Brabant Particulier Grondbezit, de waterschappen Brabantse Delta en Rivierenland en de terrein beherende organisaties (Natuurmonumenten, Brabants Landschap en Staatsbosbeheer) maken deel uit van het samenwerkingsverband.
“Door gebieden beter in te richten kunnen we klimaatveranderingen enigszins opvangen”, aldus de initiatiefnemers van het regiobod. “Het compleet maken van onze ecologische verbindingszones zorgt ervoor dat ons West-Brabantse vestigingsklimaat aantrekkelijker wordt. Het biedt economische kansen, een gezonde leefomgeving en versterkt de cultuurhistorie. We zien kansen voor verbinding met ontwikkelingen rondom de nieuw aan te leggen hoogspanningsverbinding Zuid-West 380kV, de rivieren Mark en Dintel, Biesboschhaven Werkendam, het Kierbesluit, de Amercentrale en A59 en het project verbetering regionale waterkeringen.”
Het West-Brabantse bod wordt in het komende jaar verder uitgewerkt. Eind dit jaar moet duidelijk zijn welke concrete projecten bij Groen Ontwikkelfonds Brabant worden aangemeld. Nu al hebben vier gemeenten laten weten nog dit jaar een aanvraag bij het fonds te willen indienen. Onder de voorwaarde van tijdige grondverwerving én dat het lukt om met de grondeigenaren goede afspraken te maken, moeten de projecten binnen vijf jaar na indiening zijn gerealiseerd.