Natuurontwikkeling ’t Merkske gereed
Het inrichtingsproject “Gronden Siemons” aan de Hoogstratensebaan in Baarle-Nassau en langs de grensbeek ‘t Merkske is gereed.
Over dit plan is al eerder op deze website bericht.
Het gaat om het eerste gebied dat Staatsbosbeheer in 2016, met financiële ondersteuning van Groen Ontwikkelfonds Brabant, heeft aangekocht. Het oorspronkelijke plan was om het project te realiseren in 2018. Door onder meer veranderingen in de regelgeving, zoals het stikstofarrest van de Raad van State en de PFAS-problemen met de afvoer en toepassing van grond, heeft de voorbereiding meer tijd in beslag genomen dan was voorzien. “Desalniettemin is de uitkomst er eentje om trots op te zijn”, laat Staatsbosbeheer weten.
Geen eenvoudige klus
Het was sowieso spannend of het wel mogelijk zou zijn om een geschikte uitvoeringsperiode te vinden. Het gebied kenmerkt zich door een veenachtige ondergrond, die na een stevige regenbui ongeschikt is voor zware machines. De werkzaamheden konden echter precies tussen buiige periodes worden ingepland.
Poelen aangelegd
Op een voormalige maïsakker is de drainage doorgetrokken en zijn twee poelen aangelegd voor soorten als knoflookpad, boomkikker, kamsalamander, alpenwatersalamander en poelkikker. Daarnaast is langs de beek, op een oppervlakte van circa 2 hectare, verdroogd veen afgegraven. Daardoor kan het diepe ijzerrijke kwelwater weer in de wortelzone komen en komen bijzondere plant- en diersoorten weer goed tot ontwikkeling. Denk daarbij aan de zeer zeldzame Karwijselie. Daarvan resteert in Noord-Brabant nog maar één groeiplek. Karwijselie staat dan ook als ‘ernstig bedreigd’ op de Rode lijst.
Grond afgevoerd
In totaal is 7.421 m3 grond afgevoerd. De grond is deels gebruikt voor de grondslag van een agrarisch perceel. De rest is gebruikt voor een nieuwbouwlocatie in Oosterhout.
Bos aangeplant
Daarnaast zijn ruim 28.000 bomen geplant. Daarbij is ervoor gekozen om het bos aan te planten in de bestaande (landbouwkundige) grasvegetatie en het perceel niet vantevoren te ploegen en egaliseren. Op die manier is het risico op overwoekering van het bosplantsoen door pionierkruiden beperkt en tevens de kans op verdroging verkleind.
Beekdal
De komende jaren gaat Staatsbosbeheer, in opdracht van provincie Noord Brabant, verder met de ontwikkeling van nieuwe natuur in de omgeving van het Merkske. Met als doel om een oorspronkelijk en robuust natuurlijk beekdal te ontwikkelen.