Goed nieuws? Dat mag ook in de krant!
Column Mary Fiers
Soms kan ik het niet meer aanzien. De aanhoudende ellende in de wereld op het journaal, in de kranten en op sociale media. Er lijkt geen einde aan te komen. Waarom niet wat vaker goed nieuws in beeld brengen?
Afgelopen week dacht ik terug aan een gesprek hierover met een journalist van het Eindhovens Dagblad. Mijn stelling was dat de krant wel erg veel aandacht besteedt aan slecht nieuws. “Goed nieuws is geen nieuws” was de reactie. “Nieuws is in essentie negatief. Een vliegtuig dat aankomt, komt niet in de krant. Een vliegtuig dat neerstort wel.” Dat is natuurlijk helemaal waar. Er is logischerwijs vooral aandacht voor gebeurtenissen die afwijken van het normale. En ook in de journalistiek gaat veel energie verloren aan de waan van de dag.
Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Zo publiceerde het Brabant Dagblad onlangs een uitgebreid artikel over de ontwikkeling van nieuwe natuur in Brabant in de afgelopen tien jaar. Aanleiding was een onderzoek van Centraal Bureau Statistiek waaruit blijkt dat Brabant, in vergelijking met andere provincies, veel beter presteert als het gaat om het realiseren van nieuwe natuur.
Wat het artikel vooral zo leuk maakt, is dat de journalist niet alleen beleidsmakers om toelichting vroeg, maar de moeite had genomen om voor een uitgebreid bezoek af te reizen naar een van de vele natuurmakers die er eigenhandig voor zorgen dat Brabant steeds groener wordt; natuurorganisaties, boeren en bevlogen liefhebbers waar Groen Ontwikkelfonds Brabant zich graag hard voor maakt.
Het artikel ging over de Giersbergse Middelakker, waar een groepje natuurliefhebbers onder leiding van Fons van Dijk en met steun van Groen Ontwikkelfonds Brabant een prachtig natuurgebied aanlegde. Waar tot voor kort bosbessen werden geteeld, groeien nu zeldzame orchideeën en hebben 370 soorten vlinders hun thuis gevonden.
“Mensen reizen helemaal naar Zwitserland of Spanje om naar de natuur te kijken”, zegt Fons van Dijk in het artikel. ”Maar ze vergeten wat hier zit, op 500 meter van de bebouwde kom af. Ik hoef nergens naartoe.”
Of je nou binnenkort de zon op zoekt, of net als Fons lekker thuisblijft. Ik wens je een prachtige zomer!
Benieuwd naar het artikel? Klik dan hier.
Heb je geen abonnement op het Brabants Dagblad? Geen nood! Fons van Dijk staat met tal van andere groene doeners in ons boek De Natuurmakers – tien jaar werken aan het Brabantse natuurnetwerk.