Eersel eerste gemeente met Bosdeal
Eersel is de eerste Brabantse gemeente die gebruikmaakt van de Bosdeal. Samen met Trees for All doet Groen Ontwikkelfonds Brabant een aantrekkelijk aanbod aan gemeenten die (meer) bos willen realiseren in het Natuurnetwerk Brabant.
De deal houdt in dat Groen Ontwikkelfonds Brabant minimaal 50% van de grondkosten en 50% van de inrichtingskosten betaalt en Trees for All gemiddeld ongeveer 15 % van de totale grond- en plantkosten bijdraagt.
Eersel is de eerste!
Gemeente Eersel gaat in de komende tien jaar 400.000 bomen planten. In natuurgebieden, langs ecologische verbindingszones, in bestaande bossen en in woonwijken.
De gemeenteraad van Eersel nam in november 2021 een motie aan, waarin het college werd gevraagd om, in navolging van de nationale bossenstrategie, een uitvoeringsplan te maken voor het planten van meer bomen. Ambtenaar Koel Jellema is samen met collega’s van verschillende afdelingen betrokken geweest bij de uitwerking van dat plan. “We hebben gekeken naar waar je bomen kunt planten. Je moet dan niet alleen denken aan het realiseren van bossen op landbouwgronden, maar ook aan bijvoorbeeld landschappelijke inpassing van gebouwen of aan bomen in woonwijken. Toen we alle mogelijkheden hadden doorgerekend kwamen we uit op 370.000 bomen. Dat hebben we voor het gemak afgerond naar 400.000.”
Met het ambitieuze tienjarenplan Bos & Boom is een investering gemoeid van bruto 6 miljoen euro. Ongeveer de helft ervan komt voor rekening van co-financiers, waaronder Groen Ontwikkelfonds Brabant en Trees for All.
Eerste bomen geplant
Om de start van plan Bos & Boom te vieren hebben Frans van Zijderveld (Trees for All), wethouder Steven Kraaijeveld (gemeente Eersel) en directeur Mary Fiers van Groen Ontwikkelfonds Brabant op 16 februari drie bomen geplant.
“Met deze startbomen willen we dus alvast iets nalaten voor de generaties na ons”, aldus gemeente Eersel. “We hebben drie boomsoorten gekozen die heel erg oud kunnen worden, maar ook een symbolische waarde hebben. We hebben een zomereik, een linde en een fladderiep geplant. De zomereik was volgens de Germanen een heilige boom en wordt nog altijd gezien als de koning van het bos. De linde was ook een Germaanse heilige boom die rust en wijsheid zou geven. En fladderiep symboliseert de toekomst. Dit is een boomsoort die de laatste jaren steeds meer wordt aangeplant omdat zij een hoge ecologische waarde heeft, goed is voor de bodemkwaliteit en op veel plekken uit het landschap is verdwenen. De fladderiep symboliseert dus een nieuwe kijk op bos, natuur en landschap.”
Meer weten over hoe ook jouw gemeente kan profiteren van de Bosdeal?
Lees de flyer.