‘Een rapport dat verder komt dan bureaula’
“Dat ons onderzoek laat zien dat met vrij beperkte maatregelen de biodiversiteit sneller verbetert dan je zou verwachten, helpt wellicht meer agrariërs over de drempel om er zelf ook mee aan de slag te gaan. Immers, anderen hebben het al uitgeprobeerd – en met succes.”
Dat inrichtingsmaatregelen binnen korte tijd leiden tot meer vogels, dagvlinders en gekleurde weides blijkt uit het afstudeeronderzoek van Wouter Oe, Amy Lauwers en Donny Dolman. De drie studenten Toegepaste Biologie hebben met minutieus veldwerk aangetoond dat de biodiversiteit van een gebied baat heeft bij eenvoudige, maar effectieve maatregelen.
Wouter, Amy en Donny kijken met veel plezier terug op de onderzoeksfase. “Erg leuk. En mooi ook dat het zo gewaardeerd wordt door onze opdrachtgever Groen Ontwikkelfonds Brabant.”
De drie studenten konden kiezen uit ruim dertig afstudeervoorstellen. Voor alle drie stond het nu afgeronde project in de persoonlijke top 3. Donny Dolman: “Dit project bood ons de mogelijkheid om een onderzoek te doen dat verder komt dan alleen een rapport en een bureaula.” Amy Lauwers vult aan: “Wat mij in de opdracht aansprak was de verwachting dat er veel veldwerk nodig zou zijn. Dat is ook uitgekomen.”
De drie HAS-studenten begonnen niet helemaal blanco aan het onderzoek. Twee jaar eerder had een andere groep van studenten al een nulmeting uitgevoerd. “Persoonlijk was ik zeer benieuwd hoe het er na twee jaar uit zou zien,” aldus Wouter Oe.
Het onderzoek behelsde meer dan alleen het vergelijken van onderzoeksresultaten. Aan het trekken van de ultieme conclusies gingen maanden van planning, intensief veldwerk, gesprekken met experts en het afwegen van verschillende onderzoeksmethodes vooraf.
Het onderzoek is uitgevoerd op twee locaties, in Hilvarenbeek (Jan en Nico van den Broek) en in Son en Breugel (Christian Rovers). In 2017 zijn plannen gemaakt voor de inrichting van de beide locaties met onder meer natuurvriendelijke oevers en houtwallen. Ook werden kruidenmengsels ingezaaid. De plannen dongen destijds succesvol mee naar de prijsvraag Natuurlijk Ondernemen van Groen Ontwikkelfonds Brabant. Een van de voorwaarden voor de honorering was dat studenten van HAS Hogeschool de gelegenheid kregen om er onderzoek te doen.
In 2018 en dit voorjaar is op beide locaties op eenzelfde manier onderzocht wat de stand van de biodiversiteit was. Daarvoor werd gekeken naar vegetatie, regenwormen, dagvlinders, libellen, amfibieën en vogels. In een nabijgelegen natuurgebied werden in referentiepercelen dezelfde onderzoeken gedaan.
Lees ook ‘Natuurvriendelijk beheer leidt snel tot hogere biodiversiteit’ en ‘Meer onderzoek nodig naar monitoring natuurinclusieve landbouwgebieden’