Deltacommissaris bezoekt Boer in Natuur
Uden, 3 oktober 2024 – Vandaag bracht Deltacommissaris Co Verdaas een bezoek aan Boer in Natuur, het gemengde boerenbedrijf van Wilco de Zeeuw en Debbina van Vuuren in Uden dat toonaangevend is voor natuur- en waterinclusieve landbouw. Tijdens het werkbezoek werd het toenemende belang benadrukt van samenwerking tussen boeren, overheden en andere belanghebbenden om oplossingen te vinden voor de gevolgen van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en het waarborgen van duurzame landbouw.
“Klimaatverandering stelt ons voor grote uitdagingen. Boer in Natuur laat zien hoe agrariërs op hun eigen bedrijf maatregelen kunnen nemen om te anticiperen op het klimaat van de toekomst met droogte en extreme neerslag,” zei Verdaas. “Om vooruitgang te boeken, moeten we de uitdagingen goed in kaart brengen en elkaar inspireren. Hier worden concrete oplossingen in de praktijk gebracht: een mooi voorbeeld van een boerenbedrijf dat werkt aan een goede toekomst en waar we van kunnen leren.”
Klimaatbestendige oplossingen in de praktijk
Het bedrijf Boer in Natuur ligt op de Peellandbreuk, een gebied waar breuklijnen in de aardkorst zorgen voor variaties in het landschap en de bodem. Dit biedt mogelijkheden voor innovatieve en duurzame landbouwmethoden die zowel mens als natuur ten goede komen. “Ons waterbeheer speelt daarbij een sleutelrol,” legt Wilco de Zeeuw uit. “Een gezonde bodem werkt als een spons die water vasthoudt in natte tijden en beschermt in droge periodes. Elke procent organische stof in de bodem kan honderden duizenden liters extra water opslaan. De bomen en heggen die we hebben aangeplant, zorgen ook voor schaduw, verkoeling en beschermen gewassen tegen wind en droogte.”
Een groot compliment
Mary Fiers, initiatiefnemer van het bezoek en directeur van Groen Ontwikkelfonds Brabant, benadrukte het effect van de bedrijfsvoering van agrarische ondernemers zoals Wilco en Debbina: “Het werk dat zij doen is van cruciaal belang om alle natuur- en waterdoelen te halen. Maar in de praktijk blijkt het lastig voor innovatieve boeren om hun weg te vinden, omdat we in Nederland nog niet gewend zijn aan dit soort functiecombinaties. Nog niet alle geesten zijn er rijp voor en nog niet alle wet- en regelgeving is afgestemd op het combineren van voedselproductie, natuur en waterdoelen. Daarom verdienen ze alle hulp. De enige manier om vooruit te komen, is door een eerste stap te zetten. Wilco en Debinna zijn daarvan het levend bewijs. Zij, en al die andere natuurmakers van Brabant verdienen een groot compliment.”
Het bezoek werd afgesloten met de overhandiging van het boek de Natuurmakers, waarin verschillende soortgelijke initiatieven als Boer in Natuur worden belicht.