Aa en Maas werkt aan klimaatbestendigheid
Waterschap Aa en Maas heeft, met financiële steun van Groen Ontwikkelfonds Brabant, 3,5 kilometer nieuwe natuur gerealiseerd langs de Soeloop, Astense Aa en Oude Aa. Deze Ecologische Verbindingszones (EVZ), ontwikkeld in samenwerking met de gemeenten Deurne en Asten, hebben als doel de biodiversiteit in de regio te versterken en de klimaatbestendigheid te vergroten. Het project maakt deel uit van de ambitie van het waterschap om in totaal 400 kilometer ecologische verbindingszones langs 53 waterlopen te realiseren.
Voor water én natuur
Ecologische verbindingszones spelen een cruciale rol in de opdracht van Groen Ontwikkelfonds Brabant om de natuur in Brabant te versterken. Door versnipperde natuurgebieden met elkaar te verbinden, kunnen planten en dieren, zoals amfibieën en struweelvogels zich vrij verplaatsen tussen natuurgebieden. Daarnaast dragen natuurvriendelijke oevers bij aan de verbetering van de waterkwaliteit.
Eerste resultaten zichtbaar
Langs de Soeloop, de belangrijkste bovenloop van de Astense Aa, zijn de eerste resultaten van dit project goed zichtbaar. De aanleg van natuurvriendelijke oevers, een nevengeul met dood hout, de beplanting van bomen en struiken en een poel voor kikkers en salamanders markeren belangrijke stappen. Vispassages bij zeven stuwen, waarvan 1 in de Soeloop en 6 in de Oude Aa, zorgen ervoor dat vissen ongehinderd door het water kunnen migreren. Het draagt allemaal bij aan een gezond ecosysteem, waarin soorten zich op natuurlijke wijze kunnen voortplanten en verspreiden.
Biodiversiteit, klimaatadaptatie en waterbeheer
Tessa van Acht, projectleider bij Aa en Maas, benadrukt de veelzijdigheid van de ecologische verbindingszone: “Naast de verbetering van biodiversiteit en waterkwaliteit, speelt ook klimaatadaptatie een belangrijke rol. De nieuwe natuur biedt ruimte voor wateropvang bij hevige regenval. Dit project toont dat we prima kunnen samenwerken aan één gezamenlijk doel: het herstel en de versterking van natuurlijke waterlopen om biodiversiteit, waterkwaliteit én klimaatbestendigheid te bevorderen.”