Handen uit de mouwen op de Loverense Bult
In Cromvoirt, in het groene gebied ten zuidwesten van ’s-Hertogenbosch, ligt de Loverense Hof. Samen met haar echtgenoot en vier kinderen startte Frederike Praasterink eind 2017 het kleinschalige familiebedrijf De Loverense Hof waarin duurzaamheid en werken volgens natuurlijke en biologische principes centraal staan. Samen met haar dochter Marente, die net als Frederike lesgeeft aan de HAS Green Academy, tovert ze nu een stuk landbouwgrond met hulp van Groen Ontwikkelfonds Brabant om tot Proefveld de Loverense Bult, een educatief voedselbos waar ze samen met vrijwilligers de handen uit de mouwen kunnen steken.
Op Proefveld de Loverense Bult brengen Marente en Frederike hun droom van een groenere wereld in de praktijk. Ze wilden meer dan alleen theorie prediken op de HAS. Hun idee? Een educatief proefveld met voedselbos, waar ze de handen uit de mouwen kunnen steken. En waar ze mensen het belang van voedselproductie in combinatie met natuurherstel kunnen laten zien.
Het project startte in 2011 toen ze een intensief beheerd stuk landbouwgrond omtoverden tot een groeiend voedselbos, mogelijk gemaakt door het Groen Ontwikkelfonds Brabant. Dit voedselbos dient niet alleen als leerplek, maar ook als een onderzoeksgebied waar studenten en de gemeenschap de natuur op een actieve manier kunnen beleven.
In het begin was het perceel echt een uitdaging – er leefde vrijwel niets in de bodem. Maar met veel hulp van familieleden, vrienden en vrijwilligers werd het een oase die zowel mensen als dieren aantrekt. Het idee van een voedselbos roept wel eens vragen op bij de buren. Zo vragen sommige mensen zich af of ze nog wat aan ‘dat onkruid’ gaan doen en of dit wel een manier is om geld te verdienen. Daar zijn Marente en Frederike niet zo mee bezig. Als mensen horen waarom de diversiteit aan planten, insecten en dieren zo belangrijk is voor een veerkrachtig systeem, zijn ze om.
Het voedselbos wordt gebruikt als een groot laboratorium. Studenten van de HAS monitoren jaarlijks de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid, en sinds vorig jaar en komende zomer werken ze samen met het HAS lectoraat Innovatieve Biomonitoring en Naturalis aan een project met speciale lampen voor het monitoren van vlinders. Ook werken ze samen met een voormalige student van de TU/e die een time-lapse project heeft opgezet om de evolutie van het terrein vast te leggen. En de ervaringen die Marente en Frederike zo opdoen komen weer ten goede aan hun onderwijsactiviteiten op de HAS.
Als je met Marente en Frederike op pad gaat in het voedselbos, merk je meteen hoeveel ze weten over de planten en dieren die er leven. Ze vertellen vol passie over de slimme manieren waarop verschillende soorten op elkaar en op hun omgeving reageren, en wat voor rijkdom er nu al te zien is.
Proefveld de Loverense Bult is een prachtig voorbeeld van hoe onderwijs en praktijk hand in hand kunnen gaan. Marente en Frederike laten zien dat je met passie en geduld een verschil kunt maken in hoe we met onze natuur omgaan. Een inspirerende plek voor iedereen die van de natuur houdt en er iets voor terug wil doen.