“De Doortjeshoeve” verwerft natuurgrond aan de Raamsloop
Voor de instandhouding van 28 hectare nieuw ontwikkelde natuur aan de Raamsloop zochten we een koper met een visie en een goed plan, iemand die de natuurwaarden verder kon ontwikkelen. Die vonden we in de familie Linschoten uit Lage Mierde, die vlakbij een biologische boerderij runt. “We hebben veel ervaring met boeren op natuurgrond. Dat heeft ons geholpen om een overtuigend plan te schrijven,” aldus vader Frank.
De familie Linschoten runt een melkveehouderij met 75 koeien. “Meer willen we ook niet om het evenwicht in de kringloop in grond en vee te behouden” zegt Frank. “Ons bedrijf is biologisch en USDA-gecertificeerd, wat betekent dat we melk leveren voor babymelkpoeder aan Eko Holland, bestemd voor de biologische Amerikaanse markt. Dat is best bijzonder in Nederland. We hebben bewust nooit gekozen voor intensieve productie. Onze koeien zijn geen ‘turbokoeien’, maar robuuste rassen zoals de Fries-Hollandse en Normandische dubbeldoelkoeien. Die passen perfect bij ons biologische bedrijf en kunnen goed omgaan met voedsel van lagere voederwaarde dat van natuurgrond afkomstig is. Dat is ook nog eens gezonder voor het vee.”
USDA-certificaat
“Het USDA-certificaat stelt strenge eisen. We werken zonder antibiotica, zorgen voor behoud van biodiversiteit en waarborgen het ecologisch evenwicht zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daarom pachten we al jaren natuurgrond,” vertelt zoon Corné. “Vaak gaat het om éénjarige pacht van grond die ver van onze boerderij ligt. Dat brengt veel werk en onzekerheid met zich mee.”
Oogstzekerheid
“Natuurgrond in eigendom is ideaal voor ons bedrijf en kunnen we op verschillende manieren verwaarden. Het stelt ons in staat om de kringloop verder te sluiten. Het is goedkoper dan landbouwgrond en geeft meer oogstzekerheid. Dure gewassen brengen vaak risico’s met zich mee en kunnen mislukken, maar natuurbeheer is stabieler, en de oogstperiode is langer. Alles wat het land opbrengt, gebruiken we als voer, strooisel of bokashi (red: een bodemverbeteraar). En omdat het dichter bij huis ligt, is het beheer veel makkelijker.”
Dubbel lucht
“Een ander voordeel is onze ruime ervaring met natuurbeheer,” vervolgt Frank. “Het is makkelijk om een mooi plan te laten schrijven, maar uiteindelijk moet je laten zien dat je het zelf kunt beheren. Dat betekent zelf maaien en oogsten zodat we iedere vierkante meter gezien hebben en daarop in kunnen spelen zodat we de natuurdoelen goed kunnen verwezenlijken. Dat heeft zeker bijgedragen aan de positieve beoordeling door de investeringscommissie. Bovendien zijn we goed uitgerust voor het beheer van nattere percelen: we gebruiken lichte maaiapparatuur in plaats van zware trekkers en we kunnen dubbel lucht op de banden zetten als het nodig is.”
“Het is mooi dat ons bedrijf klaar is voor de toekomst. Maar het allerbelangrijkste is dat dit simpelweg een ontzettend leuke manier van boeren is. Het is gezond voor het vee en de natuur, en onze koeien worden ouder. Deze manier van boeren geeft ons veel voldoening. We werken graag de hele dag in en met de natuur.”
Foto vlnr: Yvonne, Frank, Shannon, Maya en Corné