Door de bomen het bos zien

Brabant heeft een enorme bossenambitie. Voor 2030 moet er 13.000 hectare nieuw bos in Brabant worden aangeplant. Om je een voorstelling te maken van wat dat voor Brabant betekent: zoveel hectares nieuw bos staat gelijk aan 50 tot 60 miljoen nieuwe bomen, op een oppervlakte die vergelijkbaar is met het grondgebied van de gemeente Breda.

Veel van die nieuwe hectares komen in het Natuurnetwerk Brabant.
Een bos aanplanten is meer dan simpelweg gaten graven en er jonge boompjes in plaatsen. Onze ervaring leert dat initiatiefnemers tal van procedurele hobbels kunnen tegenkomen voordat ze daadwerkelijk bomen kunnen gaan planten. Zo bestaat de kans dat het bestemmingsplan moet worden herzien. Wellicht liggen er archeologische bodemschatten op de plantplek of is de locatie aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol landschap. Ook kunnen er kabels of leidingen in de weg liggen. Kortom, veel plannen, hoe interessant ook, voldoen vaak niet helemaal aan de geldende wettelijke afspraken en regels ter plaatse.

In de afgelopen maanden heeft onze stagiair Freek de Jong mogelijke belemmeringen in beeld gebracht. Hij heeft voor zijn onderzoek veel Brabantse bossenmakers gesproken en concrete tips verzameld die kunnen helpen om de potentiële obstakels voor te zijn. Freek heeft ze op ons verzoek verzameld in een handzame handleiding voor Brabantse bosmakers. De handleiding is te vinden op onze website. 

‘Het proces is als een bos, rechtdoor kan nooit’, was Freek’s conclusie, na alle uitdagingen en oplossingen op een rij te hebben gezet. Het aanleggen van bos is lastiger dan je misschien zou hopen of verwachten. Dat vraagt op de eerste plaats om aanpassing van provinciale en gemeentelijke planologische regels en werkwijzen. Nu duren procedures vaak veel te lang en zijn ze te kostbaar. Mijn oproep is daarom om het veel eenvoudiger te maken om bossen te realiseren. Maar ondertussen is de conclusie van Freek ook ‘laat je ook niet ontmoedigen!’ Met een goede voorbereiding en het vroegtijdig betrekken van deskundigen en belanghebbenden kun je veel van de geschetste hobbels omzeilen.

Vraag, om te beginnen, advies aan onze Werkeenheid Natuurnetwerk Brabant. De Werkeenheid is opgericht om ondernemers, particulieren en organisaties te helpen hun natuurambities waar te maken. Zij staat opgesteld om al die initiatiefnemers een steun -en waar nodig een duwtje- in de rug te geven. Als geen ander weten de medewerkers van Werkeenheid Natuurnetwerk Brabant wat wel én niet kan in Brabant en wat jij nodig hebt om jouw plannen succesvol uit te voeren. Maak gebruik van hun inzichten én kennis!

Mary Fiers
directeur Groen Ontwikkelfonds Brabant
mfiers@brabant.nl