Connectie(s)

“There is no wifi in the forest, but I promise you will find a better connection.”

Wie de bedenker van deze tegelwijsheid is, weet ik niet. Wel dat het een mooie metafoor is voor waarschijnlijk het meest bizarre jaar sinds lange tijd. Wat wij zo lang als vanzelfsprekend hebben ervaren, is in 2020 veel minder voor de hand liggend geworden. De wereld is veranderd, onze samenleving ‘gereset’ en welke kant het opgaat, niemand die een zekere voorspelling durft te doen.

Terugkijkend op 2020 zien we óók dat de natuur in Nederland aan belang heeft gewonnen. Niet alleen vanwege de, gelukkig steeds breder gevoelde, noodzaak om onze biodiversiteit de helpende hand toe te steken. 2020 Gaat ook de boeken in als het jaar waarin we op zoek moesten naar andere plekken om elkaar te ontmoeten. We konden niet meer naar de kroeg, het restaurant of het stadion, maar moesten ons vertier en onze ontspanning ergens anders gaan zoeken. Het leidde tot de herontdekking van de schoonheid van onze natuur. Waar was het beter ontspannen dan in bossen, langs weilanden en in uitgestrekte landschappen. Daar waar je vaak geen bereik hebt, maar toch ‘connectie’ kunt maken. Met jezelf en met anderen.

Die herwaardering voor natuur zagen we ook terug in ons werk. We zagen we in 2020 het aantal plannen voor nieuwe natuur in Brabant toenemen. Veel verschillende plannen: van voedselbossen tot plannen voor puur natuur, maar ook ideeën hoe ondernemen met natuur kan worden gecombineerd.
We zien hoe steeds meer gemeenten duurzaamheidseisen stellen aan het gebruik van hun grond en zich zo aansluiten bij de beweging die wij drie jaar geleden mede in gang hebben gezet.
Kortom, voor de natuurontwikkeling in Brabant was 2020 zo slecht nog niet.

Corona heeft ons doen beseffen hoe belangrijk het is om aantrekkelijke natuur dichtbij te hebben. Daarom: als we al een lichtpuntje van 2020 moeten aanwijzen, dan is het wel dat het bredere belang van natuurontwikkeling meer én breder dan ooit wordt onderschreven. En dat geeft hoop!

Mary Fiers
directeur Groen Ontwikkelfonds Brabant
mfiers@brabant.nl