Puzzelen!

Kort voordat de provincie besloot om per 15 december 2022 voorlopig geen subsidies meer te verstrekken voor de aanleg van nieuwe natuur in het provinciale deel van Natuurnetwerk Brabant, zijn nog veel subsidieaanvragen ingediend. Zoveel aanvragen is natuurlijk geweldig nieuws, ware het niet dat daardoor het subsidieplafond voor nieuwe natuur ruim is overschreden. In de subsidieregeling, die tot 15 december jongstleden gold, was een maximaal bedrag opgenomen voor natuurontwikkeling in het Natuurnetwerk Brabant. Daar komen we nu, door de overweldigende hoeveelheid nieuwe verzoeken, ruimschoots aan tekort.
We balen er ontzettend van dat we ‘nee’ moeten verkopen aan betrokken en enthousiaste initiatiefnemers, die samen ruim 1000 hectare nieuwe (ondernemende) natuur willen aanleggen. Het valt gezien de talrijke grote opgaven in het buitengebied niet uit te leggen dat we nu op de rem moeten gaan staan. Het is helaas wel de realiteit.

Gelukkig kan een groot deel van deze natuurplannen, namelijk in het rijksdeel van het Natuurnetwerk, alsnog onder de nieuwe subsidieregeling doorgang vinden. Dit geldt helaas niet voor de 550 hectare aan nieuwe natuurplannen in het provinciale deel van het Natuurnetwerk.

Zien wij nog subsidiekansen voor de korte en middellange termijn? Wij zijn hoopvol. Maar tegelijkertijd weten wij dat het veel gepuzzel vraagt. Dat laatste doen we in goed overleg met provincie.
Samen puzzelen dus om te bezien of we de ingediende plannen op een andere manier kunnen financieren. Voor verschillende maatschappelijke opgaven die samenhangen met de ontwikkeling van nieuwe natuur is immers nog geld beschikbaar.

Het vraagt de komende tijd veel afstemming, gepuzzel én ik vrees ook geduld om echte oplossingen te vinden. We realiseren ons dat veel initiatiefnemers teleurgesteld zijn en dat velen terecht haast hebben om hun (ondernemende) natuurplannen te realiseren. Daarom zetten we alles op alles om zo spoedig met creatieve oplossingen te komen.

Mary Fiers
directeur Groen Ontwikkelfonds Brabant
mfiers@brabant.nl