Grote variatie gewassen op ‘olielandschap’ Anssems
Emiel en Robertine Anssems uit Teteringen hebben in de afgelopen jaren hun bedrijf Heining&Hoef doorontwikkeld tot een nieuw landgoed. Het biologische bedrijf is daarmee de weg van natuurinclusief produceren én werken aan een gesloten bedrijfskringloop ingeslagen. Een bedrijfsopzet waarin het maken van hoogwaardige spijsolie hand in hand gaat met de productie van regionale krachtvoervervangers voor het rundvee dat in natuurgebied de Lage Vuchtpolder in Teteringen graast.
De productie van spijsolie uit extensief geteelde gewassen als huttentut, zonnebloemen en koolzaad levert hoogwaardige olie op. Op Heining&Hoef is een moderne oliepers aanwezig die op professionele wijze de olie kan persen. De perskoek die overblijft na het proces van persen is een prima eiwitrijke krachtvoervervanger voor rundvee. Heining&Hoef combineert het telen van oliehoudende gewassen met het oogsten van walnoten. Met het laatste wordt op de langere termijn ook het landschap versterkt. In het ‘olielandschap’ wordt gekozen voor een ruim bouwplan, waar maximaal eenmaal in de zes jaar een gewas op een perceel wordt geteeld. Daarnaast streeft Anssems naar diversiteit aan gewassen, zoals boekweit, rogge en combinaties van granen met erwten en andere eiwitrijke gewassen. De grote variatie aan gewassen en het gebruik van uitsluitend vaste mest is de basis voor een gezonde bodem op de akkerpercelen van Heining&Hoef. Verder worden ook bloeiende gewassen geteeld en akkerranden ingezaaid, als drachtplant voor bijen en insecten.
Voor zijn inzet voor de Brabantse natuur is Emiel Anssems in het najaar van 2022 beloond met de Ode aan de Natuurmaker.