Verkoopprocedures percelen natuurgrond

Verkoopprocedures percelen natuurgrond

Welke procedures hanteren wij bij de verkoop van natuurgronden?

  1. Percelen die al geruime tijd natuur zijn:
    1. De randvoorwaarde is dat koper deze natuur in stand houdt. Dat wordt notarieel vastgelegd via een kwalitatieve verplichting en uiteraard in het bestemmingsplan;
    2. De natuursoort (beheertype) ligt vast;
    3. U doet een bod op de grond;
    4. De inschrijver met het hoogste bod kan de grond kopen of in sommige situaties meerjarig pachten;
  1. Percelen die onlangs zijn ingericht als natuur:
    1. De randvoorwaarde is dat de koper er via overgangsbeheer voor zorgt dat de natuur zich ontwikkelt zoals bedoeld én dat de koper de natuur in stand zal houden. Dat wordt notarieel vastgelegd via een kwalitatieve verplichting. Ook wordt dit geborgd in het bestemmingsplan;
    2. De natuursoort (beheertype) ligt vast;
    3. U beschrijft hoe u het (overgangs)beheer gaat aanpakken en doet een bod op de grond;
    4. Wij beoordelen zowel de kwaliteit van het overgangsbeheer als de prijs en de inschrijver die het beste scoort, kan de grond kopen of in sommige situaties meerjarig pachten.
  1. Percelen die u zelf gaat inrichten als nieuwe natuur (puur natuur):
    1. De randvoorwaarde is dat de koper de natuur inricht en in stand houdt. Dat wordt notarieel vastgelegd via een kwalitatieve verplichting. Ook wordt dit geborgd in het bestemmingsplan;
    2. De gewenste natuursoort/beheertype (en mate van keuzevrijheid hierbij) staat per perceel beschreven;
    3. U beschrijft hoe u de percelen gaat inrichten en gaat beheren en doet een bod op de grond;
    4. Wij beoordelen zowel de kwaliteit van het inrichtings- en beheerplan als de prijs. De inschrijver die het beste scoort kan de grond kopen of in sommige situaties meerjarig pachten.
  1. Percelen die u zelf gaat inrichten als nieuwe natuur en waar ruimte is voor ondernemende activiteiten (ONNB):
    1. De randvoorwaarde is dat de koper de natuur inricht en in stand houdt. Dat wordt notarieel vastgelegd via een kwalitatieve verplichting. Het in stand houden van de natuur doet u op een ondernemende manier. Er is geen beheersubsidie mogelijk.
    2. De gewenste natuursoort/beheertype (en de mate van keuzevrijheid hierbij) staat per perceel beschreven;
    3. U beschrijft hoe u de percelen gaat inrichten, gaat beheren en duurzaam in stand houdt op een ondernemende manier. U doet een bod op de grond,
    4. Wij beoordelen zowel de kwaliteit van het inrichtings- en beheerplan, het ondernemingsplan als de prijs. De inschrijver die het beste scoort kan de grond kopen of meerjarig pachten.

Verkoop van natuur- en ruilgrond als onderdeel van een ruiling of een gebiedsproces
Het realiseren van nieuwe natuur is vaak onderdeel van een breder gebiedsproces, waarbij de functies (en eigendommen van percelen) in een gebied gewijzigd worden.
Het nieuwe landgebruik (natuur, landbouw, water en anderszins) is van veel factoren afhankelijk. In gebiedsprocessen wordt de optimale ruimtelijke puzzel gelegd. De percelen van Groen Ontwikkelfonds Brabant worden regelmatig ingezet als onderdeel van zo’n gebiedsproces. Daarover maken we afspraken met een zogenaamde gebiedstrekker.

Het betreft zowel gronden in het natuurnetwerk (al ingericht of nog niet ingericht) als ruilgrond. De voorwaarden waaronder onze gronden worden ingezet worden vooraf openbaar gemaakt, zodat deze voor iedereen transparant zijn. Kijk hier voor de lopende gebiedsprocessen.

Verkoopprocedure ruilgrond
Ook in een gebiedsproces worden ruilgronden meestal via een openbare procedure aangeboden. In sommige situaties kan ruilgrond echter ook rechtstreeks onderhands worden verkocht,  als daardoor de mogelijkheden voor het realiseren van nieuwe natuur groot zijn. Soms wordt ook gericht ruilgrond gekocht om een één-op-één grondruil met een eigenaar van grond, die al gelegen is binnen het Natuurnetwerk, tot stand te kunnen brengen.